DIGIlidi.cz    

inzerce-webhosting www.banan.cz

Tuning repro Genius SP-HF 1250x

Tuning repro Genius SP-HF 1250x

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pát 27. čer 2008 11:05:09

Tato diskuse je věnována reprosoustavám Genius SP-HF 1250x, jejichž recenzi najdete zde.

Co o tuningu víme?

Podle Ondřeje Pavelky, který k tuningu dal jako první podnět na serveru CZC:

Trochu jsem popustil uzdu tuningu protoze jsem se vyvojem reproduktorovych soustav a zesilovacu nejakou chvili zabyval. Za necelych 1000 CZK dostanete velice kvalitni celodrevenou reprosoustavu se zabudovanym 18W zesilovacem TDA 2030, dostatecne vykonym transformatorem a nadprumerne kvalitnimi menici. Problem, a to veliky je provedeni predzesilovace ktery se nachazi v predni casti hned za ovladacimi knofliky. Zapojeni je v poradku, jedna se o klasicky korekcni zesilovac s korekci ve zpetne vazbe operacniho zesilovace ale provedeni zemeni na tistenem spoji a propojeni vykonove sekce a predzesilovace je tristni. Zpusobuje to, ze predzesilovac je extreme citlivy na externi ruseni jako jsou mobilni telefony nebo i Wifi, soustavne kmita (v mem pripade kolem 150kHz) coz trvale zatezuje vykonovy zesilovac ktery se nakonec prehriva a interni pojistka ho vypne. Je to skoda, stacilo by tak malo, staci jen zmenit cestu jednoho dratku na plosnem spoji a vse je v poradku. Po potrebnych upravach elektroniky a interni kabelaze (vsechny parove vodice zkroutit aby se zmensila nachylnost na prijem i vyzarovani ruseni a opravit zemeni v casti predzesilovace) uz zbyva se jen podivat na Reproduktorove soustavy po strance akusticke. Vlastni ozvucnice je s ohledem na cenu dostatecne tuha a vyhovujici po vsech strankach, jedine co chybi je zatlumeni vnitrniho prostoru aby nevznikalo stojate vlneni projevujici se neprijemnym dunenim v oblasti 200Hz. Po vlepeni cca 3/4 balicku bunicite vaty do horniho prostoru ozvucnice (pozor at nezakryva bassreflexovy natrubek) se dostavame do uplne jineho levelu, porovnal jsem tyto soustavy s nekolika komercnimi aktivnimy systemy vcetne profi studiovych a po provedenych upravach jsou tyto "PC bednicky" schopny konkurovat studiovym monitorum kolem 12 tisic CZK.

Jde o zajímavé myšlenky, ale méně znalým to moc nepomůže. Proto vznikla tato diskuse, abychom si co nejvíce věcí ujasnili.
Redaktor DIGIlidi.cz. *//* Po registraci není nutné zadávání protispamové ochrany!
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Re: Tuning repro Genius SP-HF 1250x

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pát 27. čer 2008 11:09:54

Další podrobnosti se objevili v diskusi u recenze:

Po kontaktu autora jsem se dozvěděl toto.Dodat tlumení a úplně vynechat korekce.Tzn od regulace hlasitosti to poslat rovnou do koncáku.No,to se mi zrovna moc nelíbí,ale víc nevím.Bohužel mě hrají velice dobře,nelupou,neruší je nic.Jen s tím vytlumením souhlasím,určitě jim to prospěje.Ale i bez něj to není nic zásadního,co by bránilo dobrému poslechu.
Redaktor DIGIlidi.cz. *//* Po registraci není nutné zadávání protispamové ochrany!
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pát 27. čer 2008 11:15:15

Vynechat předzesilovač je samozřejmě nejjednodušší cesta - ten stejně bývá nejčastěji příčinou šumu, chytání ruchů a podobně. Ale jak na to?

Prozatím jsem provedl zatlumení vatou, což snížilo dunění. Někdo by jej ale mohl potom postrádat :D

Snad se najde i někdo, kdo pomocí přiložených fotografií doplní návod, jak v tuningu pokračovat.
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pát 27. čer 2008 12:02:04

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod Edge » sob 26. črc 2008 18:07:03

ještě by potěšil komentář :)
Edge

Příspěvekod jacky » ned 03. srp 2008 19:51:35

No on to s tou vatou myslel trosku inak. Zozen si vatelín, narez ho na obdlzníky zhodne s hornou a 2 bocními stenami a prilep to tam chemoprénom. V TENKEJ VRSTVE!! nie takto ako ty ze si tam napchal vatu do bedničky, týmto vlastne eliminujes basy a znemožníš prietok vzduchu do basreflexu. Kazdy kto konstruuje bedne ti to co som napisal potvrdi. Ahoj
jacky

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pon 04. srp 2008 6:25:42

To věřím, problém je, že levou bednu nelze jen tak rozdělat a polepit stěny :(
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod JLK » čtv 28. srp 2008 9:03:04

Včera jsem si s kamarádem slaboproudařem podival na zoubek těmhle bedničkám, protože ono lupaní a brum v nich je poměrně otravný. Asi po 3/4 hodině jsem se již smířil se ztrátou záruky a odhodlal jsem se podívat se bedničkám do střev. Naštěstí v minutě poslední kamaráda napadlo otestovat audio kabely, výsledek je tristní - na krabici s výrobkem by mělo být uvedeno, že zároveň s repráčky si kupujete i kvalitní anténu v podobě audio kabelu. Pokud není do beden připojen vstupní dodávaný a-kabel jsou naprosto tiché, brum je téměř neslyšitelný, lupání v nich absolutně ustane. Stačí však zapojit ony dva cinche (druhý konec - jack ani nemusí být zapojen) a začnou se dít věci -, hlasitý brum, klasické telefoní rušení z cca 3 metrů, výkyvy v napětí od ostatních spořebičů se projevují klasický silným lupnutím atd atd. Troufám si tvrdit, že na onen s bedýnkami dodávaný audio kabel by šel obstojně chytat televizní signál. V nejbližší době si od někoho půjčím kvalitní stíněný kabel a pak se uvidí... Rozhodně dám vědět. :geek:
JLK

Příspěvekod Roberto » čtv 18. zář 2008 12:23:10

vylepšit jde všechno, je sice otázka jak moc velký to bude mít vliv
-náklady a čas vs. zvukové vylepšení. Ale pro dobrý pocit neuškodí výměna mizerných kabelů, zkroucení káblů, zatlumení, výměna elytu k výškáči za svitek(nebo aspon přiřazení menšího paralelně) potuplovat tu kritickou zem 1,5mm2 drátem.....
to je pár člověkohodin a může to být slyšet . náročnější je už se kutat v elektronice...jak časově tak finančně. Pokud je někdo od Zlína či Brna můžu se mu na to mrknout...

servisní manual se schématem nemá asi nikdo, co ?
Roberto

Příspěvekod chorche666 » čtv 30. říj 2008 20:26:09

Zatím jsem víc neřešil,moji recenzi je možné přečíst zde: http://www.czechcomputer.cz/user_review ... 97663.html
Víc jsem zatím opravdu nedělal.Na poslech zblízka u pc to bohatě dostačuje.
chorche666

Další

Zpět na Reprosoustavy