DIGIlidi.cz    

inzerce-webhosting www.banan.cz

HTPC pro odvážné - diskuse k seriálu

Návody, jak stavět a upravit HTPC

HTPC pro odvážné - diskuse k seriálu

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pát 25. dub 2008 10:53:33

V tomto vláknu můžete diskutovat, ptát se a probírat témata k postupující stavbě "extrémního" HTPC.

První díl: http://www.digilidi.cz/htpc-pro-odvazne ... veni-dil-1

Druhý díl: http://www.digilidi.cz/htpc-pro-odvazne ... vani-dil-2

Třetí díl: http://www.digilidi.cz/htpc-pro-odvazne ... isku-dil-3

Čtvrtý díl: http://www.digilidi.cz/htpc-pro-odvazne ... stek-dil-4
Redaktor DIGIlidi.cz. *//* Po registraci není nutné zadávání protispamové ochrany!
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Re: HTPC pro odvážné - diskuse k seriálu

Příspěvekod pavol0011 » pát 25. dub 2008 16:35:02

Chcem sa spýtať či by som mohol na napájanie použiť 120W toroidné trafo s vyfiltrovaným jednosmerným napätím a pripojil ho na picoPSU kedže trafo sa nehreje a ja ho zoženiem skôr ako adaptér zdá sa mi to idealnejšie tiež chcem, aby bolo všetko v jednej krabici.

samozrejme, budem sa sanžiť ho odrušiť.
pavol0011

Příspěvekod Jiří Ptáčník » sob 26. dub 2008 8:12:46

Toroidní transformátor - tak to bohužel netuším. Pokud to vyrobí 12 V stejnosměrných v požadované kvalitě, tak snad. Ale třeba se k tomu časem vyjádří nějaký elektro-znalec.
Redaktor DIGIlidi.cz. *//* Po registraci není nutné zadávání protispamové ochrany!
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod jayvee » sob 26. dub 2008 17:59:54

Rád bych se zeptal na výkon grafické karty... ta integorvaná na desce zvládne v pohodě HD media, třeba mkv v 1080?
jayvee

Příspěvekod Jiří Ptáčník » sob 26. dub 2008 19:40:55

jayvee: Ano, ta karta je hodně výkonná. Momentálně je to nejlepší integrovaná grafika, jakou lze pořídit :!:

MKV je kontejner, může obsahovat různě komprimovaná videa. Daná grafika umí akcelerovat Blu-ray disky, HD DVD disky a různé další formáty. Problém je ten, že akceleraci ne všech formátů aktuálně podporují různé přehrávače. Je to nová oblast a chvíli potrvá, než se usadí a prošlape :cry:

Například mám soubor v kontejneru MOV, který obsahuje video formátu AVC h264 v rozlišení 1080p. Toto mi v přehrávači PowerDVD akceleruje grafická karta, takže procesor běží jen v řádu procent vytížení.

Kdežto soubor VMW s formátem VMV3 WMP v9 (VC-1 Simple/Main) přehrávač PowerDVD přes grafiku akcelerovat neumí, tudíž jej počítá procesor, který běží asi na 35 %.

Každopádně se mi ale zatím nestalo, že by jakkoli náročné video nešlo přehrát - ať už přes akceleraci, nebo přes procesor.

Tuto oblast budeme ještě podrobněji probírat v článku, včetně měření a testů.
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod jayvee » sob 26. dub 2008 23:53:59

supr, dik za odpoved.. uvazuji prave o sestaveni HTPC ale byl bych nerad kdybych pak narazil a nemohl na nem poustet filmy v 1080 at uz blu-ray nebo mkv ci mov... tesim se na dalsi dil ;-)
jayvee

Příspěvekod Jiří Ptáčník » ned 27. dub 2008 15:03:46

Takže zde změřeno - jak můžete vidět, pokud je video akcelerováno grafickou kartou, je spotřeba výrazně nižší :!: Stejně tak i procesor je tím pádem skoro v klidu.
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod Yco » pon 28. dub 2008 11:42:05

Zdravím, mám doma postavené HTPC na báze čipsetu 690G a procesoru BE-2400. 1080 -ve video pri vyšších dátových tokoch dosť trhá. Nie som si však istý, či to nie je aj tým, že nepoužívam HW akceleráciu GPU. Používam totiž MV2 Player z dôvodu výborného zobrazovania titulkov. Poraďte mi, prosím, iný - podobného typu, ktorý dokáže využiť aj integrovanú grafiku.

pozn.: Doteraz som si myslel, že je to prevažne v kodekoch. Stále hľadám ten najlepší pack pre Vista x64.
Yco
Nováček
Nováček

Příspěvekod Jiří Ptáčník » pon 28. dub 2008 12:11:18

Yco píše:Zdravím, mám doma postavené HTPC na báze čipsetu 690G a procesoru BE-2400. 1080 -ve video pri vyšších dátových tokoch dosť trhá.

Můžete mi nějak zprostředkovat o jaké video jde? Třeba název, nebo informace z aplikace Gspot. Já jsem se snažil sehnat co nejvíce náročné video, ale více než takové, které má ve špičkách okolo 40 Mbps jsem nesehnal. A s žádným jsem na testované sestavě problémy neměl, ani s 2GHz dvoujádrem :?:

Jinak MV2 player akceleraci přes GPU skoro jistě moc neumí. Zkuste PowerDVD8 a zanpout v něm GPU akceleraci. Dále existuje varianta Media Player Classic, která podporuje akceleraci s GPU. Jde ale o zapeklitou věc a budu se jí věnovat ještě později v článku.
Jiří Ptáčník
Expert
Expert

Příspěvekod jayvee » úte 29. dub 2008 14:00:49

mohu se Vás zeptat, kolik bude celkově částí tohot seriálu?
jayvee

Další

Zpět na Stavíme a kompletujeme